Subscribed unsubscribe Subscribe Subscribe

Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

ビルマのひよこ豆豆腐。

昨日ひよこ豆豆腐を作ってから、ウェブでいろいろ調べているうち、"Burmese Tofu"なるものがあることを知る。

Burmese tofu (Burmese: တိုဖူး; IPA: [tòpʰú] or [tòhú]) is a food of Shan origin and is different from Chinese tofu in that it is not made from soy milk and not set with a coagulant. Shan tofu is produced in a similar fashion to polenta, with its primary ingredient being water and flour ground from yellow split peas and the Burmese version from chickpea flour, also known as besan flour.

Burmese tofu - Wikipedia, the free encyclopedia

ビルマ豆腐、ひよこ豆から作る豆腐。ただ基本的に日本のと違い、にがりは使わず、ポレンタのように自然に固まらせるもの。作り方は昨日の豆腐に輪をかけてシンプル。ひよこ豆の粉、


Bob's Red Mill Garbanzo Bean Flour, 22-Ounce (Pack of 4)

を、倍量の水で溶いたものを沸騰させ、その後弱火で5分ほど煮こむ。あとは火を止めて容器に流し込んで冷ますだけ。ここまで簡単なレシピは料理プロジェクト史上なかったかも。で、これが出来上がり:
Burmese Chickpea Tofu (To Hpu)
見た目は昨日のひよこ豆豆腐と殆ど変わらない。ただ味はひよこ豆まるごと使われるので、よりひよこ豆の味が強く残り、(いわゆる)豆腐とはちょっと違う。一応崩れない程度には固まるけれど、にがりがない分ゼリー状、というまでは固まらない。布で濾さない分、ダマが残ったままだったりするので注意。まあこれはこれで旨いが、豆好きであるというのが前提条件。