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Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

定義上発酵させては「いけない」パン。

もうすぐパスオーバー。モーゼの出エジプトに由来する行事。そこでこんな記事を読む。

According to the kosher rules during Passover, matzo dough must not sit out for longer than 18 minutes before being cooked. After 18 minutes, it is said that the dough will begin to ferment and thus leaven, making the crackers unsuitable for the holiday

This Year, Try Making Your Own DIY Matzo for Passover : Bay Area Bites

 パスオーバーに食べるパンの代表として"Matzo"という薄いクラッカーのようなものがある。で、これを自作するためのレシピなんだけれど、そこに書いてあったのが上述の、「ドウを準備してから18分以内に焼かなければいけない」というルール。18分というのは粉を水に混ぜてから、発酵が始まるまで18分かかるかららしいけど、というのもその言われが出エジプトで急いでいる時に発酵させる時間がなかった、というのが起源なんだそう。なるほど。更にWikipediaには、

Also, leaven symbolizes corruption and pride as leaven "puffs up". Eating the "bread of affliction" is both a lesson in humility and an act that enhances the appreciation of freedom.

Matzo - Wikipedia, the free encyclopedia

「発酵」は腐敗・思い上がりの象徴なんだそう。なので発酵させては「いけない」んである。今週末も田舎パンを焼くけれど、もしうまく膨らまなかったらPassover用パンと考えることにしよう。