Subscribed unsubscribe Subscribe Subscribe

Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

セイタン。

料理 たべもの

グルテン強化のために小麦粉に入れるVital Wheat Gluten。

Bob's Red Mill - Vital Wheat Gluten Flour - 22 oz.
Bob's Red Mill
Best Sellers Rank: 24,958

 分量的に3gとかで事足りるんで、なかなか無くならず。どうしたもんかと思って袋の裏にある代表レシピにあったのがこの"Seitan"。何なんだろうこの日本語っぽい響き、と思って調べると、いわゆるベジタリアン向けの「ニセ肉」に相当するものらしい。もともと日本人が作った単語らしいけど、アメリカを始め海外で浸透して、日本では流行らず、「グルテン・ミート」なる和製英語まで作ってしまったらしい。

で、奥が鰻のタレとともに今日作ってみた。

 おー、なんか見た目肉っぽいw。で、食べてみたけれど、固い豆腐というか、お麩というか、肉じゃあ無いなこれは。まあタンパク質の塊には違いないし、嫌いではないが。

ベジタリアンといえばMyFitnessPalのブログにこんな記事が。

My solution? I eat vegan part of the time. I found in doing that I make smarter choices. Most of vegan foods I eat are loaded with vegetables and fruits, and are low in calories. I have discovered a world of meat and dairy substitutes and have become more creative in my cooking. And now, when I’m not eating something vegan, I’m more conscious of portion control. - See more at: http://blog.myfitnesspal.com/2014/05/veg-out-why-i-became-a-part-time-vegan-plus-blueberry-basil-grilled-cheese-recipe/#sthash.u8Q9H8Y2.dpuf

Veg Out! Why I Became a Part-Time Vegan (Plus, Blueberry Basil Grilled Cheese Recipe!) | Hello Healthy

 part-time veganとか訳わかんない。oximoronにさえなってないし。