Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

メリケン粉蕎麦。

メリケン粉」って死語だよなw。まあ小麦粉じゃないけれど、アメリカ製そば粉を使って夕食もまた!蕎麦。前から試してみたかったこの粉を共同で購入。

Created in the Japanese ni-hachi style (in which buckwheat flour is strengthened by the addition of wheat flour to make soba noodles), this flour was developed after extensive research and much thought about the art and traditions behind the creation of 100% Japanese buckwheat flour noodles known as soba. Needless to say, the remarkable quality of fresh soba cannot be represented by machine-made dry soba noodles available here in America—and few soba masters perform their art here. Our challenge in developing sobakoh was to create a product that would not require the formidable talent and technique of a master. With Anson Mills Ni-Hachi Sobakoh, you can easily produce remarkable soba at home.

Ni-Hachi Sobakoh | Anson Mills - Artisan Mill Goods from Organic Heirloom Grains

一見小麦粉っぽい。二八だから繋がるのは当然なんだけど、それにしてもちょっとニチニチしてる気がする。

比較のために分量・製麺・茹でとも昼と同じにしてみる。もちろんカッペリーニで。ただ掛けではなく盛りで。

うーむ。蕎麦第一回、Sproutsで買ったメリケン蕎麦粉ほどじゃないけれど、風味に欠ける。明らかに昼食べた蕎麦よりも細うどんに近い気がする。茹でた後の蕎麦湯もアクが殆ど出ず…。なんなんだろう。まあ結論から言えば昼食べたそばの方が美味かった。しかも結構値がはるんだよな、この粉。

まあ何事も研究・経験だからね。その意味では意義あり。