Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

グリュイエールチーズ。

チーズ学習熱が醒めやらないうちに。そういえば奥が料理に使うと聞いて近所のSproutsでグリュイエールチーズを買って使ってないのを思い出し、朝食に。

Le Gruyère

おさらい。

Gruyère (/ɡrˈjɛər/ or /ɡrɨˈjɛər/; French pronunciation: ​[ɡʁyjɛʁ], German: Greyerzer) is a hard yellow cheese, named after the town of Gruyères in Switzerland, and originated in the cantons of Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura, and Berne. Before 2001, when Gruyère gained Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) status as a Swiss cheese, some controversy existed whether French cheeses of a similar nature could also be labeled Gruyère (French Gruyère style cheeses include Comté and Beaufort).

Gruyère cheese - Wikipedia, the free encyclopedia

例のオリジン縛りがきつくなったためスイスのグリュイエールで生産されたもののみを「グリュイエールチーズ」と呼べるらしい。物自体は先日のレクチャーで出てきたComteと同じ。そもそも同じジュラ山脈のスイス側・フランス側の違いしかない様子。

Le Gruyère on Cranberry Walnut

クランベリーくるみパンに載せて頂く。うーん旨いぜ。ただこのチーズは熟成5ヶ月ぐらい、味の複雑さ、インパクトは先日の24ヶ月Comteにはかなわなかった。