Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Uttapam/Upma

昨日こっちの同僚と話してて、「だいたい南インドのシグナチャー料理は食べたかな」とポロッと喋って、あとでWikipediaの「インドのパン」の項を見て赤面。パンだけでこんなにあるじゃんw。

ということで今朝の朝食、食べたこと無いものにチャレンジ。

Today's new tryout - Uttapam and Upma

 手前の白い2つはいつものIdli。なんでしっくり来るかと思って考えるとどうも日本の白米に通じるものがある。米粉使ってるからね。

で、左側のフラットブレッド。これはUttapamというもの。

Uttapam or ooththappam or Uthappa is a dosa-like dish made by cooking ingredients in a batter. Unlike a dosa, which is crisp and crepe-like, uttapam is a thick pancake, with toppings[disambiguation needed] cooked right into the batter.

Uttapam - Wikipedia, the free encyclopedia

なんか食べた途端に懐かしい味。というのもサワードウ系。上のウィキペディアにも原材料のDalとお米を挽いてから発酵させる、とある。サワードウ・パンケーキといった所。

中央のペースト状のものがUpma。

Upma or Uppuma or Uppittu is a common South Indian and Sri Lankan Tamil breakfast dish, cooked as a thick porridgefrom dry roastedsemolina or coarse rice flour. Various seasonings and/or vegetables are often added during the cooking, depending on individual preferences. These days, it is popular in most parts of India and is prepared in various ways. Cheap in cost and very filling, it is truly a common man's dish.

Upma - Wikipedia, the free encyclopedia

セモリナから出来たおかゆ。南インドのおかゆはどれもかなり加水率が低くペースト状。上の説明だと「漢のメニュー」とあるけどどういう意味だろう。でも旨いこれ。つか今まで食べてたおかゆ、名前知らないだけで実は全部Upmaだったかもw。

Uttapam/Upma、絶対名前を混同する自信あり。