Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Tri-Tip’s True Origins

へぇ、知らんかった。

通説はサンタマリアのSafewayの人が今までハンバーガー用にミンチにされていた部位をたまたまグリルしたらうまかったんで、"Tri-Tip"として売り出した、と言うものだったそうだけど(これさえ付け刃知識)、上のコラムだと、

According to Alameda barbecue judge, semi-retired pit master (and molecular biologist) Donna Fong, tri-tip was first grilled up on a ranch in Dublin owned by Oakland meat wholesaler Otto Schaefer. 

アラメダのバーベキュー審査員、Donna Fongによれば、初めてその部位をグリルしたのはオークランドの肉屋が所有するダブリンにある農園。

He also prepared it at local rodeos attended by some cowpokes from, you guessed it, Santa Maria, who brought it back to the Central Coast and apparently did a far better job of taking credit for it. 

 それが近所の肉屋や、ロデオ会場で有名になり、サンタマリアから来ていたカウボーイが持ち帰って全国レベルで有名にした、という説。一応ウィキペディアにもその下りがある。

In the United States, this cut was typically used for ground beef or sliced into steaks until the early 1950s, when Otto Schaefer, Sr., first barbecued it whole on the Schaefer Ranch. He introduced it to market in Oakland, California, and ranchers visiting the Schaefer Ranch from Santa Maria enjoyed it and took the idea home, where it was popularized by the Santa Maria Elks Club.[2]

Tri-tip - Wikipedia

 まあどっちがオリジンかわからないけど、"Tri-Tip"がカリフォルニア発祥ということは初めて知った。元記事にこの説を主張したピットマスターさんのレシピが載ってる。

Donna Fong’s “Oakland Style” Tri-Tip Recipe

オークランド・スタイル」。オークランド侮れん。今度挑戦してみよう。