Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

チップ制と差別。

レストランのチップ制度がいろんな差別を加速してるんでは、というコラム。

特にウェイトパーソンの人種によるチップの差、

An Eater analysis of U.S. Census and Bureau of Labor Statistics data (see methodology below) showed that white servers and bartenders across all restaurant types make more in tips than most other racial groups: Between 2010 and 2016, the median estimated hourly tip for white servers and bartenders was $7.06; Latinos (who include people who identify as either black, white, Asian, or multiracial), earned $6.08 an hour in tips; black front-of-house workers made a median hourly tip of $5.57; and Asians earned a median hourly tip of $4.77.

これによれば、白人が最もチップを受け取るのは想像に難くないとして、その次がラティーノ、さらに黒人と続いて、アジア人はグラフ中最下位。

さらに客が有色人種の場合、態度に差が出る、と答えたウェイトパーソンは39%、同僚にその兆候を見たことがあるのが66%。例えば黒人の客にはサービスを遅くしたり、席を立つのを促したり。

ひどいなこれは。コラムでは人種差別の他にもチップ制に起因するセクハラ、従業員の搾取が出ることを指摘。 

せーの!でやめてしまえばいいと思うんだけどな、チップのない国から来た者からすると。