そんな本がベストセラーになっているらしい。
"The brain thrives on a fat-rich, low-carbohydrate diet, which unfortunately is relatively uncommon in human populations today," he says. Carbohydrates typically thought of as healthy, even brown rice, 100% whole grain bread, or quinoa―mainstays of many of the most health-conscious kitchens―cause disorders like dementia, ADHD, chronic headaches, and Alzheimer’s, over a lifetime of consumption.
今まで脂肪やコレステロールと比較して健康食とされていた、全粒粉や玄米、キヌアなどの炭水化物、長期的に脳に悪影響を与えているというのが主旨。それらを食事から排除して替りに脳の栄養となる脂肪、コレステロールを摂ることにより、新しい脳細胞の誕生を促すのだそう。
Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar--Your Brain's Silent Killersposted with amazlet at 13.10.12David Perlmutter
Little, Brown and Company
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この本を書いているのが美レンジャーの編集者みたいなんだったら信用ならないけれど、著者であるDavid Perlmutter医学博士はアメリカ唯一の神経学科医&"American Board of Nutrition"のフェロー。主張はそれぞれしっかりとしたバックグランドがある様子。
これはちょっと読んでみたい。