Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Nyum Bai

Bon Appétit誌で"America's Best New Restaurants 2018"の一つに選ばれたカンボジアレストラン。

ここに載ってた、

This noodle soup dish, listed on the menu as kuy teav Phnom Penh, is what inspired me to start Nyum Bai. It’s the soup my mom would prepare for me and my brothers on weekends. There are three main parts: rich broth, rice noodles, and meat toppings. Then the garnishes: crispy garlic, black pepper, cilantro, green onions, and lime. When I was in Phnom Penh, I started my mornings eating it at my favorite noodle stall. That’s where I had my epiphany. Halfway through eating the soup, I started thinking, Oh my gosh, this is so good, but no one in America knows about it. 

 これ読んで以来この麺食べたかったんだけれど、今日オークランドに出向いて食べてきた。

Nyum Bai

 頼んだのはもちろんKuy Teav Phnom Penhと、

Kui Teav Phnom Penh

 ウェイトレスさんが勧めてくれたKoh。

Koh

 kuy teavはベトナムpho同様米麺。ただし平麺でよりコシがある。Hu Tieuがカンボジア発祥ということもあり、米麺に関しては共通点が多いかも。違いはやっぱりスープ。豚ベースでとてもコクがある。魚醤にシャンツァイで味に深み。カンボジアの辻々にある屋台で出されるコンフォートフード、と謳うだけのことはある。

もう一つのKoh、これは完全に日本の豚の角煮だw。肉が角煮なのはもちろん、スープもほぼ角煮のスープと言ってもわからないかも。ただ醤油は使ってないんで、どうやってこの味出してるんだろう。黒胡椒のインパクトがいい感じ。このスープだけで御飯3杯お替りできる。

Nyum Bai、初カンボジア料理だったけど、全然有り。この店名は"Eat rice"または"Let's eat!"なんだそう。店内はこんな感じ。

Nyum Bai

今日は12時開店直後に行ったんですんなり座れたけど、帰る頃は外に待ちの人びとが。

Waiting list growing

けど、唯一の難点が立地。OaklandのFruitvaleという地区にあるんだけど、ここは治安が…。なんてったってFruitvale Stationの舞台だしな。とは言いつつ、このFruitvale、人口の半分以上が実はヒスパニック。なんで今日も、

Dia De Los Muertos

「死者の日」のイベントやってた。結構有名なんだそう。