Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Orange Loaf

庭のオレンジを見ていてオレンジパン焼こうと思いつく。搾りたてのオレンジジュースを水の代わりに。

Fresh orange juice

 それにオレンジの皮も。

Orange zest

 いつもとおんなじ手順を取ったんだけれど、

Mixing the dough

Bench rest

 焼き上がりが、

Orange Loaf

 What!?

Orange Loaf

 パンではない、なにか餅っぽいルンバ形状のものがオーブンから出土😞

これ、全く発酵していないに等しい。オレンジジュースの量が多すぎて酸性が強すぎなのか、んーでもサワードウだしなぁ。味はかなりオレンジでよろしいだけに残念。

修業の道は続く。

ooo

Fresh Loafでこんなコメント発見。

As Nico suggests, the impact on gluten structure is far more important with these acids.

Citric Acid will act as a reducer and break down the dough quickly.   I would suggest it should not be used in any bread formula other than as the acid part of a raising agent for soda based breads.   even then, there are much better acids available.

Citric Acid in Bread as a preservative | The Fresh Loaf

 これか。柑橘系はグルテン組織を破壊する。そういえば、

これのときも膨らみが今一つだった。発酵不足というか、グルテン崩壊だった様子。