オレンジのチミチュリソースについては前に調べたけど、
それについて上手くまとめてある記事があったんで。
The Chimichurri
For Guanajuatenses and Bajío residents, chimichurri is a yellow or reddish sauce. It is creamy and spicy based on garlic, mayonnaise and tree chili; It is mainly used to season the pizzas.
Regarding the chimichurri I can say that, without fear of being wrong, that it is a Mexican version of the Argentine chimichurri. We do not know its origin but it has been said that he was born in León, Irapuato or Celaya.
元はスペイン語のブログだけれど、Googleに頼ったのが上の翻訳。「アルゼンチンの(緑)チミチュリのメキシコ版」とまで書いてある。スペイン語だとよく知られている緑チミチュリを"El Chimichurri"、メキシコ版チミチュリを"La Chimichirri"と定冠詞で分けてるけど、英語にしちゃうとどっちも"The Chimichurri"になってしまうのが😀
記事によれば、ピザソースが本来の用途らしいんで、今度ピザで試してみても面白いかも。