Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Dresdner Christstollen

シュトーレン、昔ドイツ人同僚が焼いてきたり、Manresa Breadや、

The Midwife and the Bakerのやつを、

食べてきて、それなりにわかったつもりになっていた。

で、話は変わって、先日買ったパネトーネ。ほぼ自分ひとりで食べ尽くして、かつ奥が丁度栗入りパネトーネが欲しくなったんでまたZanotto'sに寄ったんだけれど、残念ながら手に入らず。では、ということでクリスマス関連コーナーで見つけたシュトーレンを。

Dresdner Christstollen

イタリアンスーパーなんでドイツ物はほぼ無し。これ1つだけ置いてあった。

Dresdner Christstollen

お、結構美味しい。んで、しげしげ箱に書いてある情報を頼りにググる。"Dresdner Christstollen"でサーチしたら、

Saxony’s World Famous Delicacy

The Dresdner Christstollen is a piece of cultural history, a centuries-old baking tradition, a prevailing passion and, above all, a delicious treat. For centuries, Dresden's bakers and pastry makers have kept up this tradition, passing it on from generation to generation. That and the unique combination of selected ingredients are the secret behind that inimitable stollen taste.

Dresdner Christstollen is only produced in bakeries and pastry shops in and around Dresden. The original Dresden Christstollen is a raisin stollen that can be recognized by its golden seal of quality.

Dresdner Christstollen - Schutzverband Dresdner Stollen e. V.

どうもれっきとしたドレスデン産の伝統的シュトーレンの様子。しかもD.O.P.のようにサーティフィケーションがあり、ドレスデン近郊の認定ベーカリー製じゃないと

Only Genuine with the Seal - The Golden Stollen Seal

The golden, oval seal serves as a certificate ensuring the tested high quality of each Dresdner Christstollen. Only stollen that meet the high expectations of the Stollen Association's constitution are allowed to wear this seal as an award for the high quality and as a symbol of validity. Additionally, the seal informs about the quality and origin of the tradition filled stollen through a control number that is located on the seal. With this 6-digit long seal number the consumer can track from which bakery the stollen originates.

The Dresdner Christstollen is baked in and around Dresden strictly following the traditional recipe that is handed down from one generation to the next.

https://www.dresdnerstollen.com/assets/images/4/Grafikelemente_460px_Stollensiegel_neu-5d2faaa4.jpg

 この認定シールを表示できないらしい。うんうん、確かにパッケージにこれ付いてるし。

で、肝心の味。ひとくち食べてなんとパネトーネを思い出す。いや食感やクラムは全く異なるんだけど、リッチなドウをイーストで発酵させ、ドライフルーツを混ぜてあるんで国は異なれど基本はおんなじだしな。

シュトーレン、また一つ学んだ。