こっちでよくあるMongolian BBQ。昔は昼によく食べてた。これが実は台湾オリジンなのは知ってたけど、
KQEDで始まったバーベキューシリーズ第一弾によると、
As the story goes, Mongolian barbecue was actually invented in the 1950s by a Taiwanese comedian with no connection to Mongolia. Mong gu kao rou, or “Mongolian barbecue,” wasn’t even his first name choice: He would have advertised his restaurant as serving “Beijing barbecue” if it weren’t politically risky in Taiwan to invoke China so directly at that time.
台湾のコメディアンが創始者、しかもモンゴリアンでなく本当は北京バーベキューと名付けたかったらしい。なんじゃそりゃw。
Still, Sukhbaatar said, there was a well-loved Mongolian food that better fit the term “Mongolian barbecue”—a slow-cooked lamb or mutton dish known as khorkhog, which Mongolians eat at every birthday, every wedding, every big family gathering.
更にこの偽モンゴリアンBBQとは別に、正統派のモンゴリアンBBQと呼べる"khorkhog"という料理・調理法があるらしい。モンゴル人が集まるとやるそうだけど、時間と手間がかかるんでここベイエリアでも常時このメニューを提供してくれるのはリッチモンドにあるレストランのみ。うーむ食べてみたい。
特別のプレッシャークッカーででラム肉を蒸す&熱した石を投入して中から焼く。これは時間と手間がかかるんでレストランじゃ難しいな。