Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

アレッポの羊の脳みそサンドイッチ。

山羊の頭のスープ、というアルバムがあったなそういえば。

現在はシリア内戦で壊滅状態のアレッポ、昔は観光地で有名だったらしい。イラク戦争のレポーターが当時バグダッドに住んでいて、アレッポに遊びに行ったときのサンドイッチが忘れられず、それを探求したポッドキャストアレッポにあったSyrjeiaというレストランの伝説の羊の脳みそサンドイッチなんだそうだけど、こういうドキュメンタリー面白くて好きだ。

まずはアメリカ在住のシリアの難民のつてを辿って、「すべてのサンドイッチを知っている」という人にたどり着く。

The sheep brain sandwich at Syrjeia was one of Shadi's favorites. "It's a magnificent sandwich. They cut [the brain] like you cut a tomato, put it in the bun and toast it. Then they put tomatoes, Syrian pickles and lemon juice with garlic."

The rich, fatty brain contrasts with the crunch and zing of the pickles, lemon and garlic.

"It just melts," Shadi says. "When you eat it, it's over very quick."

 うは、これだけでも旨そう。さらに、

Shadi also added baharat, sometimes known as seven spices. It's a mix found across the Middle East, and while it varies a bit by region, it usually has cinnamon, nutmeg, coriander, cumin, cloves, paprika and black pepper. (Aleppo was once a hub of the global spice trade. Its market was built during the Ottoman Empire, in the 1400s and 1500s, and stood for centuries. In 2012, in the midst of the war, the market was destroyed.)

中東固有のスパイスミックス追加。アレッポはスパイス通商のハブだったらしい。

Remember the amazing sandwich baguette at Syrjeia that Jen described? Well, France occupied Syria for decades after World War I. Hence, French bread.

Shadi says some of Syrjeia's sandwiches use spicy red pepper, which comes from a strong Armenian influence. During the Armenian genocide, refugees poured into Syria. In fact, many Armenian recipes call for Aleppo pepper.

 第一次大戦後、アレッポはフランスの統治下にあり、よってサンドイッチはパリサクバゲット使用、それにアルメニア大虐殺から逃れたアルメニア人の影響で唐辛子。歴史が刻まれたサンドイッチ。

ooo

さらにその後、アレッポに親類がいるアメリカ在のシリア人発見。そこでその親戚に実際にサンドイッチレストランに行ってもらい、そこからシリア政府に引っかからないアプリを使って会話。はじめは疑っていたレストランオーナーもただの料理番組だとわかってOK。

The mayo is homemade, and it has garlic in it. The pickles vary depending on the season, sometimes cucumbers, sometimes peppers. If you ask for it, they'll put a salad on your sandwich that's made from olives, thyme, oregano and lemon juice. The brain is boiled with bay leaves, rosemary. If you boil it too long it turns to mush. It has to be just right, and you have to chill it to be able to slice it. 

Imad says, "We love our craft. We were raised doing it."

 うーん、これこそ"artisan"なサンドイッチじゃないかな。

ooo

さらにその後、オーナーの元従業員がイスタンブールで暖簾分けしてることが発覚。んで、最初の「全てのサンドイッチを知る男」が仕事がらみでイスタンブールによく行くそうなんで、ついでに食レポしてもらうことに。そしてようやく念願のブツにたどり着く。

https://media.npr.org/assets/img/2017/11/08/sandwich-1-e49b291c3617e69bfb9197fec46dbf141df2ca3e-s1500-c85.jpg

The sheep brain sandwich at Syrjeia, a legendary sandwich shop in Aleppo. Served with tomatoes, Syrian pickles and lemon juice with garlic, it was the stuff of legend and longing for locals and visitors alike. But did it – and Syrjeia — survive the Syrian civil war? 

ま、あんまり旨そうに見えないw。でも食べたら旨いんだろうな。

"Perfect," Shadi said with a mouth full of food. "Same taste. Takes you back home. It just hits you."

 懐かしの味だった様子。さらに印象的なのが、

"We try to remember the good stuff. Then when you get something like this, you get everything back. You recognize that you're not going back anymore. That's it. That's how you're going to remember where you lived."

ぎゅーんと当時の記憶が「すべて」戻ってくるんだろう。自分だったらなんだろう、と考え込むことしばし。