この"PB"は"peaberry"。前にTrader Joe'sの豆で飲んだことがある。要するに通常コーヒーは果実の中に2つ入っていてそれぞれ球体を半分にした形状の豆になるけれど、peaberryは1つだけなのでまんまるの豆。タンザニア産の豆に多いらしい。
粒が丸いため、ローストが均一に行えるというメリットが有るという説あり。
Peaberry beans are widely reputed[according to whom?] to roast better than flat berries, being said to roast more evenly, because their rounder shape minimizes sharp edges and allows the berries to roll about the roasting chamber more easily, as well as because the alleged higher bean density may improve heat transfer in the roasting process.
Full City+までロースト。終ってみるとたしかに均一度が高い気がする。
朝の一杯。
マグカップがスターバックスのだけれどw、この豆、Burman Coffeeのテイスティングノートにもある通り、ちょっとチョコレートっぽいボディを感じさせる味。