例によって昼は謎サラダバー。でも今日は見かけないアイテムがあったんでカフェテリアの人に聞いてみた。そしたら返事が「ヒカマ」。
ん?なにそれ?というわけでなんだかわかんないけど取ってみた。
このフライドポテトみたいな奴。
英語発音じゃないし、このカフェテリアはメキシカンのシェフが多いので(チミチュリ然り)、たぶんスペイン語、ということは"j"始まりだろうなということでサーチかけたらあった。
Pachyrhizus erosus, commonly known as jicama (/ˈhɪkəmə/; Spanish jícama [ˈxikama] (help·info); from Nahuatl xīcamatl, [ʃiːˈkamatɬ]), Mexican yam bean, or Mexican turnip, is the name of a native Mexican vine, although the name most commonly refers to the plant's edible tuberous root. Jícama is a species in the genus Pachyrhizus in the bean family (Fabaceae). Plants in this genus are commonly referred to as yam bean, although the term "yam bean" can be another name for jícama. The other major species of yam beans are also indigenous within the Americas.
ということでやっぱりメキシコ原産の根菜の様子。シャキシャキした歯ざわりがよろしい。