CostcoのTres Leches Cake。
今までずーっと「三層のレイヤードケーキ」と理由なく勝手に思い込んでたんだけど(いや、理由あるか。"tres = 3"だから)、
A tres leches cake (Spanish: pastel de tres leches or torta de tres leches), also known as pan tres leches ("three milks bread"), is a sponge cake—in some recipes, a butter cake—soaked in three kinds of milk: evaporated milk, condensed milk, and heavy cream.
When butter is not used, the Tres Leches is a very light cake, with many air bubbles. This distinct texture is why it does not have a soggy consistency, despite being soaked in a mixture of three types of milk.
本当の意味は「3つの乳製品ケーキ」。エバミルク・コンデンスミルク・ホィップクリームでスポンジを浸したもの。名前がスペイン語なことからもわかるけど、メキシコ・中南米のものらしい。
基本スポンジケーキなんで初めの口当たりは軽かったけど、どーんと胃にくる重さw。甘さはアメリカケーキ。