EaterにCafe Du Mondeのまとめがあった。
Open for over 150 years, New Orleans Café Du Monde in the bustling French Market has become the gold standard for two of the cities signature dishes: beignets and coffee and chicory served au lait.
Eater Elements: Café Du Monde's Beignets & Café Au Lait - Eater
ニュー・オーリンズのCafe Du Monde、チコリ入りコーヒーとベニエで有名。ここのコーヒー、何故かベトナムコーヒーの原料としてよく使われる。
深く考えずに、「フレンチつながりか」とか思ってたけれど、
Vietnamese-Americans introduced the practice of adding chicory to coffee, and many Americans today believe that all true Vietnamese coffee contains chicory. One brand that uses chicory is Cafe du Monde, often cited as the coffee to use when brewing Vietnamese iced coffee. However, Cafe du Monde originated in New Orleans, and chicory coffee is an American phenomenon. In Vietnam, coffee is never traditionally served with chicory, as a review of the top brands produced in Vietnam for home use and coffee shop house blends will show no chicory in the ingredients.
Vietnamese iced coffee - Wikipedia
Cafe Du Mondeのコーヒーがベトナム・コーヒーに使われるのはチコリ入りだから。しかも(いわゆる)ベトナム・コーヒーにチコリを入れるのはアメリカに移住してきたベトナム人が考えだしたもので、本国ではチコリは入らないらしい。
なるほどね。