前回はここまで。
んで今日、例の研究室からアップデートのメールが。
おお〜!ほぼすべてのサンプルのイーストが識別されてる!これによれば全体としては、
Which yeast dominate each sample?
ALL SELECTED
SACCHAROMYCES CEREVISIAEというイーストが最もドミナント。
Saccharomyces cerevisiae is a species of yeast. It has been instrumental to winemaking, baking, and brewing since ancient times. It is believed to have been originally isolated from the skin of grapes (one can see the yeast as a component of the thin white film on the skins of some dark-colored fruits such as plums; it exists among the waxes of the cuticle).
ワイン作り、ベーキング、ビール醸造の基本イースト、ってところか。ブドウの皮から採れるイーストの様子。
んで、気になる自分のサワードウ・スターターは、
SAMPLE ID
294
YEAST TAXA
- Kazachstania exigua (strain 1) 99.69%
- Kazachstania exigua (strain 2) 0.24%
- Candida sp. (strain 2) 0.03%
- Saccharomyces cerevisiae (strain 1) 0.02%
- Candida sp. (strain 1) 0.01%
- Meyerozyma guilliermondii 0.00%
- Wickerhamomyces anomalus (strain 1) 0.00%
- Kazachstania humilis (strain 4) 0.00%
- Kazachstania barnettii 0.00%
えっと、あれ?基本のSACCHAROMYCES CEREVISIAEは0.02%しかないの???
んで自分のやつのドミナントは"Kazachstania exigua"というイースト、これが99%以上。
Kazachstania exigua is a yeast species that commonly occurs in olive brine[1] and in some kefir cultures.[2] It is one of the yeast species used in the production of sourdough.[3] It is acid-tolerant and maltose-negative.[4]
オリーブ液から抽出できるイーストらしい。へぇ、おもしろいな。ちなみにこのイーストがドミナントなスターターはマップを見る限り自分のだけな様子、かなりレア物らしいw。
今日も今週のパン焼きのために冷蔵庫から起こしてきた。頑張れオリーブスターター。