Hole In The Wall

カリフォルニア州サンノゼ在のソフトウェアエンジニア。

Menudo

その後昼を食べにいつものメキシカンへ。ここに来ると必ずフィッシュタコを頼んでしまうんで、

Fish taco platter

 (これは奥が頼んだFish Taco Platter)

海鮮系スープにしようと思ったら今日は作ってない様子。代わりに"Menudoはどう?”って聞くんで、旨いかどうかだけ確認してすかさず注文。んで、出てきたのがこれ。

Menudo (beef tripe chili soup)

 なんですかこれは、ベトナム系内臓肉に、

Huge bone in Menudo

 真ん中には巨大な骨、その周りに軟骨ずっしり。サイドとしてレモン・ライムそれぞれほぼ一つ分、玉ねぎみじん切りにオレガノ(それにトルティーヤ)。味はもう牛肉スープそのもの。薬味系全投入で漸く釣り合いが取れるぐらい肉肉している。軟骨のコリコリ感が良い。

後で調べたらこのMenudo、牛の胃の肉を使ったスープ。蜂の巣みたいなのがそれ。

Regional variations[edit]

 
A bowl of Menudo Blanco

There are a number of regional variations on menudo. In northern Mexico, typically hominy is added. In northwest states such as Sinaloa and Sonora usually only the blanco, or white, variation is seen; menudo blanco is the same dish, with the difference that red pepper is not added (though jalapeño or chopped green chilies may be added to the broth to replace the spice found in the red version), thus giving the broth a clear or white color. Adding patas (beef or pigs feet) to the stew is popular in the U.S. but not universal. In some areas of central Mexico, "menudo" refers to a stew of sheep stomach, "pancitas" stew of beef tongue. In South-Western Mexico (in and around the Distrito Federal, Morelos, and Guerrero) it is called "panza" or "panza guisada". The red variation is usually seen in Chihuahua, the northern state adjoining Texas. It is also usual to use only yellow hominy in menudo in the Texas region. A similar stew made with more easily cooked meat is pozole. Some variations of menudo substitute garbanzo beans instead of hominy.

Menudo (soup) - Wikipedia

 骨の塊は牛の足、アメリカ仕様らしい。豆みたいなのは"hominy"というとうもろこしをアルカリ水で処理したものの様子。

奥いわく、「なんか癖になる味」。