サワードウ・プロジェクトのRob Dunn教授によると、サワードウ内の微生物はそれを使うパン焼き人の手にも移って、「サワードウの手」を作り出すんだそう。
If you bake a lot of sourdough bread, your hands might look like your loaves. Bacterially speaking, that is. The microbes found on bakers' hands mirror the microbes within their starters — the bubbly mix of yeast, bacteria and flour that's the soul of every loaf.
なぜサワードウの手、という結論になったかと言うと、
If we look at the average human hand, those bacteria and those yeasts are really quite rare — three percent maximum of fungi on the hands. On the bakers, they were in some cases up to 60 percent of the bacteria in particular on the hands. Which is to say that the hands looked more like sourdough in terms of the microbes they had more than they looked like the hands of the plumber or the professor.
サワードウのカルチャーを形成するイースト菌&バクテリア。その組み合わせは普通の人の手だと極めて稀、3%程度しか検出されないのに対し、パン職人の場合は多いときは60%も検出される。これは優位に、手がサワードウ、ということができる、というもの。
ということは自分の手もサワードウのカルチャーの一部、という事になるなw。